INTERVJU – JOSIPA JURKOVIĆ

Razgovarali smo s jednom od najperspektivnijih hrvatskih veslačica, nadolazećom zvijezdom hrvatskog sporta – Josipom Jurković. Iza Josipe je sjajna sezona okrunjena uspjehom na posljednjem U-23 prvenstvu Europe. Ova sezona je garancija velike sportske karijere koju ćemo sa zanimanjem pratiti.

Sportinterview: Što te privuklo veslanju i što te zadržalo?

Josipa: Veslanju nas je privukla jedna prijateljica koja je nagovarala mene i sestru da probamo veslati. Naime, prije smo trenirale rukomet pa smo željele probati nešto novo. Također, moram priznati kako nam se veslanje oduvik činilo super. Zadržali su nas početni uspjesi. Naime, odmah smo na prvom natjecanju osvojile medalju što je bilo dovoljno za naš ostanak u veslanju.

Sportinterview: Iza tebe je nevjerojatna sezona okrunjena uspjehom na posljednjem U-23 prvenstvu Europe. Na tom natjecanju si nastupala u konkurenciji starijih suparnica. Kako komentiraš svoj nastup i gdje leži ključ tvojih uspjeha?

Josipa: To nam je natjecanje pomoglo da zapravo shvatimo koliko smo truda uložile i da smo već sposobne natjecati se sa seniorkama i biti im konkurencija kakvu nisu mogle očekivati od juniorka.

Ključ je u tome što smo trenirale skupa 3 mjeseca u kontinuitetu, i to dva treninga – jedan ujutro i jedan popodne. Također, bile smo na raznim pripremama, a najvažnije je to što smo se nas 4 poklopile i veslale kao jedna od prvog dana u četvercu.

Sportinterview: Nastupaš sa sestrom blizankom. U kojoj mjeri je to prednost i ima li to uopće negativnih strana?

Josipa: Sa sestrom nastupam u kategoriji duble skul već 6 godina i nema mi dražeg. To nema nikakvih negativnih strana. Jednostavno uživamo u svakom zaveslaju i veslamo kao jedna i srcem i glavom – to je taj sestrinski klik. Nezaustavljive smo od prvog zaveslaja od kad smo sjele u čamac. Odmah smo osjetile tu sestrinsku povezanost i tako su krenuli naši uspjesi.

Sportinterview: Možeš li nam objasniti koliko je zapravo važna tehnika u veslanju? Ima li specifičnosti u tvojoj tehnici zaveslaja?

Josipa: Tehnika je u veslanju vrlo važna, jer veslanje nije sport za kojeg je potrebna samo sila. Treba imati tehniku kako bi čamac lijepo klizio po vodi. Nekad je tehnika važnija od same jačine u čamcu. Ja imam dosta dobru tehniku. Barem tako mislim :). Trener nastoji svaki trening reći što ne valja, ali to su sitnice. Za doći do savršene tehnike treba proći mnogo godina napornog i teškog rada koji se uvijek isplati.

Sportinterview: Kako se kreću cijene opreme i čamaca za veslanje? Koliko kvaliteta opreme utječe na kvalitetu izvedbe?

Josipa: Samo jedan čamac za samac košta preko 20 000 eura. Cijene čamca za četverac su i veće. Može se reći da je od čamaca do opreme za veslanje sve skupo, ali i kvalitetno i dugotrajno. Kvaliteta itekako utječe na izvedbu jer što se bolji i noviji čamac i vesla, to će biti i bolji rezultat.

Sportinterview: Možeš li nam reći koje druge sportove uz veslanje još prakticiraš?

Josipa: Uz veslanje volim zaigrati i moj bivši sport rukomet kojeg sam trenirala 5 godina prije veslanja. Također, volim boksat u slobodno vrijeme sa svojim dečkom koji se time bavi rekreativno. Boks me nekako psihički ojača i shvatim da veslanje i nije zapravo teško koliko se to čini. Volim igrati sve sportove s loptom, jer sam od malena bila u sportu.

Sportinterview: Poznato nam je da postoje razna natjecanja u ergometru? Kakvo je tvoje mišljenje o istima i voliš li sudjelovati na takvim natjecanjima?

Josipa: Postoje natjecanja na ergometru na 6km i na 2km, ali meni baš i nisu draga :) . No, ne zato što mi se ne da, nego jednostavno mi veslači ne volimo taj ergometar. 90% veslača koje pitate presjekli bi ergometar na pola samo da ga ne moraju više povlačit Sve u svemu mislim da su ta natjecanja također dobra za našu veslačku psihu koju trebamo usavršavati iz dana u dan. Ergometra se treba sjetiti kada nam bude najgore, kada treba vući najjače – to zapravo i radimo na natjecanjima, ispustimo dušu :).

Sportinterview: Sportska prijateljstva? Jesi li se sprijateljila s nekim posebno na regatama? Koga od suparnica osobito cijeniš?

Josipa: Prijateljstvo uvijek postoji. Ove godine smo upoznale mnogo talentiranih veslača i veslačica našeg uzrasta na europskim natjecanjima te na svjetskom prvenstvu. Protivnice su nas iznenadile jer su bile presretne zbog nas pa tako i mi zbog njih. Jedne od najdražih su mi Rumunjke koje su ove godine osvojile 2. mjesto na svjetskom i 2. mjesto na europskom juniorskom prvenstvu te tako bile iza nas. Ali, u veslanju se ne gleda tko je prvi, drugi, već se cijene i oni što dođu do cilja pa makar bili zadnji. Važno je dati sve od sebe. Prijateljstva su na takvim natjecanjima najvažnija te je važno međusobno poticanje. Ipak normalno je da je svakome drago pobijediti. Imam mnogo prijatelja iz svih zemalja koji me podržavaju u veslanju i vesele se svakom mom odličju, jer znaju i oni koliko samo treba truda ulagati u sve to.

Izvor fotografija: facebook

Podijeli:

Odgovori