INTERVJU – MARKO MARTINJAK

INTERVJU: MARKO MARTINJAK

Marko je iskusni hrvatski boksač i kick-boksač koji se nedavno okušao u jednom relativno novom i pomalo neobičnom sportu – bare-knuckle boksu (BKB). Radi se o boksu bez rukavica koji posljednjih godina u Engleskoj stječe sve veću popularnost. Ovaj 26-godišnji Zaprešićanin nastupa za britansku UBBAD organizaciju, koja pod svojim okriljem drži mnoge svjetski renomirane borce. Početkom godine Marko je svoje dobre nastupe okrunio naslovom prvaka u cruiserweight kategoriji. Sada mu slijedi prva obrana titule, u kojoj će krajem travnja ukrstiti rukavice, odnosno u ovom slučaju gole šake, s bivšim UFC-ovim borcem Rodneyem Wallaceom. U razgovoru za naš portal Marko pobliže opisuje što to znači boriti se bez rukavica te najavljuje predstojeću borbu.

 

Reci nam, za čitatelje koji ne znaju, što je bare-knuckle boxing (BKB) i kako si se počeo njime baviti?

Bare-knuckle boxing je boks bez rukavica. Na rukama, prilikom borbe, imamo samo posebno napravljene bandaže od službene UBBAD cutmanice Sammy. Ona ih pravi svima jednako te ako ih borac radi sam, one moraju proći rigorozne provjere kod nje. Ovim sportom sam se odlučio pozabaviti na poziv proslavljenog australskog boksača Marka de Morija. Zbog mog borilačkog pedigrea odmah mi je bio ponuđen meč za UBBAD titulu u superteškoj kategoriji. Nažalost, taj meč sam izgubio, ali sam se svidio vlasnicima te sam dobio ugovor s organizacijom.

 

U prošlosti si se bavio boksom i kick-boksom. Kolika je razlika u treningu za BKB u odnosu na klasični boks?

Razlika i nije tako velika, u svakom sportu treba biti maksimalno spreman, radilo se to o kickboksu, boksu ili BKB-u. Ovdje bih, kao razliku, izdvojio treninge na fokuserima i vreći jer ih radimo bez rukavica kako bi očvrsnuli zglobove i šake.

 

Budući da u borbi ne koristite rukavice, koliko su jači udarci koje borci plasiraju na protivnika i ostaju li od njih ozljede na šakama?

Sam udarac se sigurno puno jače osjeti nego s rukavicom. Isto tako, kada imate rukavice lakše se pokrijete što ovdje nije slučaj pa svaki dobro plasiran udarac može završiti borbu. Što se tiče ozljeda na šakama, prilikom zadnja dva meča sam malo natukao palac lijeve ruke, ali nije bilo ništa strašno.

 

U prvom mjesecu ove godine osvojio si UBBAD titulu prvaka u cruiserweight kategoriji pobijedivši Billyja Hawthorna. U travnju braniš titulu protiv bivšeg UFC-ovog borca Rodneya Wallacea. Reci nam svoje mišljenje o protivniku i kako se planiraš pripremati za njega?

Prije svega, naglasio bih da je Rodney borac mješovitih borilačkih vještina (MMA) pa se više oslanja na svoje hrvanje koje mu u ovom meču neće pomoći. Ujedno, on je i pravi atleta. Gledao sam njegove MMA mečeve te skor na internet portalu Sherdog. Smatram da uz posloženu pravu taktiku i s obzirom na moju boksačku prošlost ne bi mi smio predstavljati problem. Nikoga ne podcjenjujem pa tako niti njega te sa svim protivnicima ulazim u ring maksimalno koncentriran.

 

Obrana titule bit će tvoj četvrti nastup u UBBAD promociji. Koliko si zadovoljan promocijom?

Vrlo sam zadovoljan organizacijom te načinom na koji nas se tretira. Fanovi koji prate BKB su zaista puni poštovanja prema svakome tko uđe u ring. Ipak nije mala stvar izaći pred protivnika u meč na gole šake.

 

Kako se financiraš i imaš li problema u pronalasku sponzora?

Financiram se pretežito sam. Ovim putem bih htio napomenuti da sam od svog grada Zaprešića dobio lijepu novčanu naknadu koja mi je uvelike pomogla. Uz to spomenuo bih i gospodina Stipu Glavicu, koji je i sam bio vrhunski borac te je prepoznao moju žrtvu, trud i na kraju rezultat. On mi je u svom trošku omogućio potrebnu suplementaciju i opremu za ovaj ciklus treninga i obranu titule.

 

Poruka za kraj?

Htio bih poručiti čitateljima da se bore za svoje snove i da se nikada ne predaju, bez obzira na to što im drugi govorili. Da ne prestaju vjerovati u sebe i svoj uspjeh.

Marko Martinjak

 

Intervju: Marko Martinjak

Autor: Bruno Ribarić (Krazi Fish)

Izvor fotografija: Facebook

Podijeli:

Odgovori