INTERVJU – MATEA MATOŠEVIĆ

U vrhuncu proljetnog dijela trkačke sezone, pripremili smo vam nešto uistinu zanimljivo. Radi se o intervjuu s olimpijkom i višestrukom juniorskom i seniorskom prvakinjom Hrvatske u raznim trkačkim disciplinama. Riječ je, naravno, o Matei Matošević. Matea nam dolazi iz Zagreba te, iako ima tek 28 godina, iza nje je puno uspješnih sezona na trkačkoj sceni. Odlukom da se počne baviti treningom za maratonsku distancu te ostvarivanjem olimpijske norme utabala je stazu za ostale hrvatske atletičarke. Naime, svi pamte njezin prvi nastup na Zagrebačkom maratonu 2015.g. kada je, nakon velike borbe, u dramatičnoj završnici te sretnim spletom okolnosti uspjela ostvariti normu za Olimpijske Igre u Riu. U svom drugom nastupu na Zagrebačkom maratonu taj rezultat je i poboljšala (2:42:28) te je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo u atletici koje će se ove godine održati u Londonu. Nedavnom pobjedom na Turopoljskoj polumaratonskoj trci i ostalim svojim nastupima pokazala je dobru formu te nam tako najavila još jednu uspješnu godinu…

 

 Kako gledaš na nedavnu popularizaciju trčanja na amaterskoj razini? Jesi li zamišljala ovakav trkački boom prije desetak godina kada si se tek počela natjecati?

Nisam zamišljala nešto ovakvo, stoga mi je iznimno drago vidjeti sve veći i veći broj trkača. Veseli me činjenica da su ljudi prepoznali važnost zdravog načina života i pokazuju sve veći interes za fizičkom aktivnošću.

 

Ti i  Marija Vrajić-Trošić prve ste Hrvatice, nakon Lise Nemec, koje su nastupile na maratonskoj utrci na Olimpijskim Igrama. Nakon, pomalo dramatičnog, ostvarivanja olimpijske norme (2:45:00) i nastupa u Riu i druge cure su počele slijediti tvoj i Marijin primjer te postizati značajne rezultate. Koliko ti je bilo teško postići rezultat ispod 2:45:00 u svom prvom maratonu (Zagreb maraton, 2015)?

Da, sve nas je više, što je odlična stvar za hrvatsku atletiku i poticajno za moj daljnji rad i napredak. Zagrebački maraton 2015. godine je za mene bila dosta teška utrka jer tada još uvijek nisam imala dovoljno kilometara u nogama, a niti vremenski uvjeti mi nisu išli u prilog. Međutim, uz veliku podršku svog trenera, klupskih kolega i svojih bližnjih, izvukla sam maksimum i stoga mi je ta utrka posebno draga.

 

Prošle godine, kao član hrvatske reprezentacije, osvojila si ekipnu broncu na svjetskom prvenstvu u Dohi na utrci od 50 km. Koji su tvoji dojmovi te planiraš li se i dalje natjecati na ultramaratonskim utrkama?

Svaka disciplina ima svoje čari. Iako sam uspjela doći do odličja, u budućnosti se ipak ne vidim se na ultramaratonskim distancama.

 

Znači, sve više popularna, stotka (utrka od 100 km) ne dolazi u obzir?

Ne. Ne privlači me ta disciplina.

 

Ove godine se održava Svjetsko prvenstvo u atletici (London 4.8.-13.8.). Nastupit ćeš na maratonskoj utrci koja je na rasporedu u nedjelju 6.8. Kako teku pripreme za tu utrku?

Pripreme teku prema planu, a forma mi je iz dana u dan sve bolja. Vrlo je bitno je da ostanem zdrava tj. da ne doživim neke povredu koja bi me usporila ili udaljila s natjecanja. Dugi niz godina surađujem sa svojim trenerom Mladenom Katalinićem koji, osim što je vrhunski stručnjak, ima i jako dobar osjećaj te zna prepoznati što mi odgovara u treningu.

 

Koji su ti, općenito, planovi za ovu sezonu?

Do Svjetskog prvenstva imam u planu istrčati jedan polumaraton i još poneku utrku na cesti, a nakon Svjetskog prvenstva želja mi je istrčati Zagreb maraton.

 

Vidiš li se, u budućnosti, u trenerskom poslu.

Ne vidim se u trenerskom poslu, ali se vidim i dalje u sportskim vodama.

 

Diplomirala si na Pravnom fakultetu i zaposlena si u Sportskom savezu grada Zagreba. Planiraš li upisati postdiplomski studij prava te kako napreduje tvoja poslovna karijera?

Svakako planiram upisati postdiplomski studij, ali prioritet mi je položiti pravosudni ispit. Sretna sam sto sam dobila priliku povezati sport i pravo, imam odličnu mentoricu i pozitivno radno okruženje.

 

Poruka za kraj?

Htjela bi podijeliti s vama jedan meni dragi citat : “Postoje samo dva dana u životu kada se ništa ne može napraviti. Jedan se zove jučer, a drugi se zove sutra. Danas je pravi dan da volite, vjerujete i prije svega živite.”  Dalai Lama

 

Autor: Bruno Ribarić (Krazi Fish)

Izvor fotografija: Facebook

Podijeli:

Odgovori