INTERVJU – SARA BERAM

Zaplovimo zajedno u malo „opasnije“ vode. Sara Beram je višestruka prvakinja Hrvatske i reprezentativka u sportu koji zadnjih godina vraća svoju, naizgled izgubljenu, popularnost. Riječ je, pogodili ste, o boksu. Sara, 22-godišnja Zadranka sa zagrebačkom adresom, članica boksačkog kluba Petar Zrinski, najznačajniji uspjeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila je na nedavno održanom prvenstvu Europske unije u talijanskoj Casciji kada se okitila brončanom medaljom. Osim toga, vrijedi spomenuti i broncu osvojenu prošle godine na A turniru Kupa nacija, održanom u Srbiji. U našem najnovijem intervjuu Sara će nam pobliže opisati svoje prve boksačke korake, pripremu za natjecanja te navesti nam probleme s kojima se mladi, perspektivni sportaši u Hrvatskoj susreću…

 

Kada i kako si se počela baviti boksom?

Od malih nogu se bavim sportom, a u boks sam se upustila sasvim slučajno. Naime, krenula sam na treninge kickboksa sa 17 godina te nedugo nakon toga, moj kondicijski trener Kristijan Kos, upoznao me s boksom i svim njegovim čarima.

 

Koliko puta treniraš na dnevnoj, a koliko na tjednoj bazi? Kako si određuješ intenzitet treninga u odnosu na natjecanja i pripreme koje su za njih potrebne?

Boksački treninzi su često jako intenzivni. Prije sam imala običaj trenirati i po dva puta dnevno, ali u zadnje vrijeme slušam svoje tijelo te prema njemu prilagođavam treninge. Sve se to na kraju svede na nekih 9 – 12 treninga tjedno.

 

Na nedavno održanom prvenstvu Europske unije osvojila si brončanu medalju. Jesi li zadovoljna svojim nastupom?

Jesam, jako sam zadovoljna svojim nastupom i osvojenim odličjem. Ovo je bio test-turnir za moj tim i mene. Osvojenom broncom smo dokazali svima, a ponajviše sebi, da možemo biti konkurentni na bilo kojem natjecanju.

 

Hoćeš li gledati boksački meč između Floyda Mayweathera i Conora McGregora? Što misliš o sudaru ovakvih zvijezda i o samoj činjenici da Conor nije boksač već MMA-borac? Koja je tvoja prognoza za ovu borbu?

Mislim da ću pogledati meč jer ipak se radi o jednom jedinstvenom spektaklu. S ovom borbom ljudi su dobili ono što su tražili. To je Amerika i veliki novci su u pitanju. Moja prognoza je da će Floyd pobijediti budući da se borba odvija na njegovom teritoriju i on sam je u boksačkim vodama od malena. Smatram da je Conor svjestan situacije u kojoj se nalazi i zbog toga sve prebacuje na neku zezanciju te pri tome uživa.

 

Koje je tvoje mišljenje o MMA-u (mješovite borilačke vještine) kao sportu i da li bi se ikada okušala u njemu ?

Poštujem svaku vrstu sporta pa tako i MMA. Smatram da nije lagan sport, ali osobno se nikada ne bi okušala u njemu. Ali kako se kaže, nikad ne reci nikad!

 

Kako se financiraš i imaš li problema u pronalasku sponzora?

Tu nastaju problemi. Sponzora trenutno nemam. Dok Hrvatski boksački savez financira samo određene turnire, druge financiramo mi sami uz donacije dobrih ljudi. Meni su turniri su potrebni kako bi mogla brže i bolje napredovati jer smatram da me čeka kvalitetna karijera. Uz turnire i treninge potrebna mi je i kvalitetna suplementacija koju trenutno u potpunosti sami financiramo. Svakako mi je dobro došla je pomoć u bilo kojem obliku.

 

Poruka za kraj?

Ne odustajte od svojih snova. U ovome svijetu sve je moguće ostvariti uz ljubav i vjeru!

 

 

Autor: Bruno Ribarić (Krazi Fish)

Podijeli:

Odgovori