Održana radionica o transparentnom poslovanju sportskih udruga

Održana radionica o transparentnom financijskom poslovanju sportskih udruga i “dual karijeri” u sportu

U četvrtak 24.2.2022. god. na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održana je radionica o prikupljanju sredstava za sportske udruge i „dual karijeri“ u sportu. Radionica je održana okviru projekta “Hrvači Trešnjevke za sportske organizacije civilnog  društva (SOCD) u kriznim situacijama” – koji provodi Hrvački klub Trešnjevka u partnerstvu sa zagrebačkim Kineziološkim fakultetom.

Na ovoj, drugoj od šesnaest radionica predviđenih projektom, teme predavanja bile su iz područja obrazovanja i dobrog upravljanja, što su ujedno i tematska područja Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Radionicu je otvorena predavanjem na temu ″Akademska zajednica i poticanje dual karijera i znanstveno-istraživačke djelatnosti u sportu″. Predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica – izvanredni profesor Tjelesne i zdravstvene kulture na Agronomskom fakultetu od 1989. godine, pomoćnica ministra za sport od 2004.-2005. i vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2009. godine na predmetu Kineziološka metodika u visokom obrazovanju i izbornom predmetu Sportska karijera. Projektima dual karijere u sportu bavi se od 2008. godine u ulozi  koordinatorice za dual karijeru u sportu koju je imenovao Hrvatski olimpijski odbor.  

Profesorica Romana u svome predavanju objasnila je kako definirati dual karijeru u sportu, istaknula kritične točke dual karijere, koji su to minimalni standardi dual karijere u sustavu obrazovanja. Nadalje sudionici su mogli saznati koje mjere i aktivnosti na razini sportskog kluba saveza i odgojno obrazovnih ustanova mogu pomoći dual karijeri te zašto je važno planirati karijeru.

U sklopu radionice održano je i predavanje na temu ″Učinkovito prikupljanje sredstava za potrebe poslovanja sportskih udruga i transparentno financijsko upravljanje″.

Predavanje je održao Mario Vučak dipl. ing. rač. voditelj informatike i razvoja poslovnih sustava pri Savezu sportova Grada Zagreba (SSGZ).   Mario je u svome predavanju predstavio modele sufinanciranja sportskih programa u Gradu Zagrebu aplikaciju „Sustav ZG sport“ –  za podnošenje i obradu te praćenje realizacije prijava na Javni poziv za sufinanciranje programa javnih potreba u sportu i sa sudionicima podijelio svoje bogato iskustvo petnaestogodišnjeg rada u sustavu sporta Grada Zagreba, na procesima informatizacije i digitalizacije rada sportskih udruga

Sudionicima koji nisu mogli sudjelovati na radionici uživo, omogućeno je praćenje putem ZOOM platforme, a okupilo se tridesetak članova, zaposlenika i predstavnika sportskih udruga.  Sudionici su podijelili vlastita iskustva bavljenja sportom uz školovanje, iznosili svoja razmišljanja i prijedloge te sudjelovali u radu u grupama i kvizu.

Provedba projekta Hrvači Trešnjevke za sportske organizacije civilnog  društva (SOCD) u kriznim situacijama” započela je 12. studenoga 2021. godine, a trajat će 18 mjeseci, odnosno do 12. svibnja 2023. Hrvački klub Trešnjevka projekt provodi u partnerstvu s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a supotpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatski i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kao Posrednička tijela prve i druge razine.

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava je 486.534,87 HRK, a iznos EU potpore iz Europskog socijalnog fonda je 85% (413.554,64 HRK). Preostalih 15% sredstava (72.980,23 HRK) osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sve informacije o projektu, mogućnostima uključivanja i rasporedu aktivnosti, pozivamo Vas da pratite Facebook stranicu Hrvačkog kluba Trešnjevka i web stranicu Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija o EU fondovima možete vidjeti na stranici www.strukturnifondovi.hr

 

Podijeli: