UDRUŽENJE “GRADSKI TRKAČKI” BEOGRAD

Evolucija rekrativnog trčanja u regiji po sebi prirodno povlači i različite smjerove razvoja istoga u mogućnosti, ali i u stvarnosti. Upravo nam se zbog toga trčanje kroz sva svoja raznolika oformljenja prikazuje u različitosti i bogatstvu oblika, ali i polju mogućnosti koje u suštini i dalje pokazuje svoju bezgraničnu neiscrpnost….

Predstavljamo vam ukratko jedan hvalevrijedan projekt koji je nastao i razvija se u Beogradu. Gradski trkački jest trkačko udruženje koje ima vlastite specifičnosti, odnosno vlastitu filozofiju vezanu uz ovaj sport. Dakle, u kratkim crtama ćemo pokušati izložiti osnovne zamisli, aktivnosti, ciljeve i pogled na buduće djelovanje ovog udruženja.

 

Sportinterview: Možete li na početku reći nešto više o projektu koji ste pokrenuli?

Svedoci smo da su trčanje, ali i neke druge autdor aktivnosti poput plivanja, biciklizma, orijentiringa, planinarenja, u ekspanziji. Govorimo o rekreativnom nivou. Godinama smo, kroz učešća na takmičenjima, što takmičarski, što kroz pomoć u organizaciji, skupljali iskustva, pa je tu negde i nastajala priča o formiranju Udruženja. 6.8.2016. svoj materijalni oblik dobila je ideja o ekipi koja će kroz treninge (trčanje, pešačenje, planinarenje,…), i takmičenje (Gradska liga) iz svakog pojedinca izvući maksimum. Nazvali smo je Gradski trkački. Pre nešto manje od mesec dana proslavili smo drugi rođendan.

Sportinterview: Koje su osnovne aktivnosti vašeg Udruženja?

Gradski trkački održava besplatne treninge, uglavnom dva puta nedeljno. Menjamo lokacije, ali smo najčešće na Tašmajdanu, Velikim stepenicama i Košutnjaku. Jedan prijatelj je primetio da su sve lokacije u blizini dobrih kafića/kafana. Kod nas se na kolektivni duh dosta obraća pažnja, i verovatno ne postoji bolje mesto za izgradnju istog od kafane, gde radimo analizu učinjenog na treningu, razmatramo gde ima dobra trka i da li imaju pivo na cilju. ☺ Pored treninga i lige, na fejsbuk stranici vodimo i rubriku „Upoznajmo BeoGrad“, koja se bavi znamenitostima grada. Prošle godine smo radili anketu, i pisali o najlepšim ulicama, dok su ove godine tema parkovi, koji su sigurno jedan od simbola Beograda.

Sportinterview: Možete li u nekoliko riječi predstaviti Gradsku ligu? Kakvo je to točno takmičenje?

Treningu je kao merilo učinjenog potrebno takmičenje, poput koncepta jin i janga u kom je celina bitnija od delova koji je čine, pa smo pokrenuli takmičenje, koje smo nazvali Gradska liga. Kroz trening i takmičenje promovišemo fizičku aktivnost, razne lokacije u gradu, druženje, širimo iskustva i znanja. Gradska liga se sastoji iz devet trka, koje se održavaju na tri lokacije, i to dinamikom jedna mesečno. Ove godine su Avala, zemunski kej i ski staza kluba Aleksandar na Košutnjku domaćini Gradske lige. Imamo i desetak prijatelja Udruženja, firme koje nam obezbeđuju okrepu za trke i poklone za nagradnu igru koju organizujemo na kraju svake trke.

Sportinterview: Postoji li neki cilj ili misija Gradskog trkačkog?

Trčanje možda samo deluje kao jednostavna aktivnost, ali u praksi nije baš toliko lako. Držati određeni tempo na ravnoj stazi, promeniti ritam na planini, i iz uspona krenuti u trčanje, bezbedno se spustiti niz strmiju stazu, ostati fokusiran na markaciju, izboriti se sa psihološkim krizama, vrućinom, blatom, kišom i vetrom, sve su to faktori koji ovaj sport čine zanimljivim, ali i teškim. Cilj nam je da kroz trening i takmičenje spojimo ljude, da prenosimo jedni drugima iskustva, i koliko je moguće, pomognemo svakom da se pokrene i pomeri svoj limit, bilo to dva kilometra, pet, polumaraton, klasičan ili ultramaraton, trejl. Svako može da napravi pomak, bitno je samo poštovati zakone prirode i struke.

Sportinterview: Recite nam, kakvi su planovi za budućnost vašeg udruženja?
 
Gradski trkački je mlad kolektiv, sa velikim snovima, do kojih ćemo doći ispunjavanem većeg broja malih ☺ Planovi su trenutno vezani samo za stvari koje smo spomenuli u tekstu iznad. Gradska liga će u skorijoj budućnost zadržati svoj sadašnji koncept, samo će se određeni formati izmeniti. Rubrika će se baviti novim temama, ali će uglavnom biti u vezi sa lepotama Beograda. Sve će biti otkriveno u pravo vreme ☺
 
 
Hvala na vremenu koje ste odvojili za intervju, i veliki pozdrav za čitaoce Vašeg portala!  
Podijeli:

Odgovori