VREMEPLOV – VILIM TIČIĆ

Vilim Tičić (Zagreb, 13. prosinca 1927. – Zagreb, 13. svibnja 2015.)

Svoju rukometnu karijeru započeo je 1946. godine kao igrač i trener srednjoškolske momčadi V. muške realne gimnazije u Zagrebu, gdje je bio jedan od najboljih igrača. Trenirao je i nogomet u NK „Građanskom“ te igrao vaterpolo.

 

Vilim Tičić (Zagreb, 13. prosinca 1927. – Zagreb, 13. svibnja 2015.)

 

Jednog kišnog jesenskog dana 1948. godine iz vlaka na virovitičkoj stanici izašao je mladić kovrčave kose s kovčegom u ruci. Odbor za rukomet Fiskulturnog saveza Hrvatske poslao je u Viroviticu mladog profesora tjelesnog odgoja Vilima Tičića – Ticu, da predaje tjelesni odgoj na Gimnaziji.
…“Imao sam dvadeset godina, mada sam se osjećao nekako starijim, a osnovni zadatak bila mi je nastavnička dužnost. No, rekoh sebi, a kao nogometaš bio sam pun energije, ne možeš ostati samo na tome. Jer, u to vrijeme, na cijelom potezu od Zagreba do Osijeka nije bilo rukometa. Nogomet je, pak, bio vrlo omiljen, i ja sam po dolasku zaigrao za Borac“….

 

Nastavnički zbor Gimnazije u Virovitici 1957., prvi s lijeva Vilim Tičić.

 

Donio je prvu rukometnu loptu u Viroviticu. Organizirao je na Gimnaziji tečaj na kojem je tumačio pravila rukometne igre, taktiku, ponašanje na terenu, raspored igrača na igralištu. Početkom 1949. u virovitičkoj gimnaziji osnovao je rukometnu sekciju pri Školskom sportskom udruženju „Mladost“ s muškom i ženskom ekipom.
Cijele dane provodio je na nogometnom ili gimnazijskom igralištu. Pravi sportski zanesenjak.

 

Oni su počeli igrati veliki rukomet, muška i ženska ekipa Školskog sportskog društva „Mladost“, svibanj 1949. Godine. Vilim Tičić stoji prvi s desna.

 

Punih deset godina Vilim Tičić nalazi se na čelu virovitičkog rukometa. Iz temelja je podigao rukometni sport, stvorio izvrsne osnove za budućnost i priredio Virovitici utakmice koje su ostale zapamćene.
Iz Virovitice odlazi 1959. godine u Beograd, gdje radi kao predavač na Visokoj trenerskoj školi. U Zagreb se vratio 1968. godine i do mirovine radi kao mentor u školi rukometa grada Zagreba i voditelj je centralne škole rukometa. Za najboljeg trenera proglašen je 1974. godine.

 

Trener Vilim Tičić objašnjava taktiku igračicama u školi rukometa, Zadar 1958. godine.

 

Uz kraće prekide od 1955. do 1973. trener je državne reprezentacije. Sudjeluje na šest Svjetskih prvenstava. Zlato je osvojio 1973., dva puta srebro 1965.i 1971., i broncu na Prvom svjetskom prvenstvu u malom rukometu za žene 1957. godine.

 

Igračice Lokomotive iz Virovitice pozorno slušaju trenera Tičića u poluvremenu utakmice.

 

Osim „Lokomotive“ iz Virovitice trenirao je: ekipu „Borca“, „Medvešćaka“, „Podravke“, „Trešnjevke“, Zagreba“, „Beograda“ i „Partizana“. Dva naslova prvakinja Jugoslavije osvojio je s „Lokomotivom“ Virovitica, s „Trešnjevkom je osvojio kup IHF-a, dva kupa s ORK „Beogradom“ i kup s rukometašima „Medvešćaka“.

 

Okruženi publikom igračice Lokomotive Virovitica (bijeli dresovi) i trener Tičić, nakon osvojenog prvenstva Jugoslavije 1955. godine.

 

Dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice povodom 60-te obljetnice rukometa u Virovitici (2009.), a od 2016.g. u Virovitici se održava memorijalni turnir za djevojčice i dječake rođene 2006. i mlađe.

 

Autor: Dubravka Sabolić, Gradski muzej Virovitica

Podijeli:

Odgovori